Heeft de bank wel een rol als cryptogeld toeneemt?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Maar wat zijn ze eigenlijk? In deze blogpost verkennen we de wereld van de cryptocurrency en proberen we enkele van je brandende vragen te beantwoorden. Dus, zonder verder oponthoud, laten we beginnen!

Wat is crypto?

Op zijn eenvoudigst is crypto digitaal geld. In tegenstelling tot gewone fiatvaluta (d.w.z. door de overheid uitgegeven valuta zoals de Amerikaanse dollar of de euro) wordt cryptocurrency niet gereguleerd door een centrale autoriteit. In plaats daarvan worden cryptomunten gecreëerd en gereguleerd door algoritmische code die zich bevindt op een blockchain – een gedecentraliseerd, gedistribueerd grootboek dat alle transacties chronologisch en openbaar vastlegt. Bitcoin, Ethereum en Litecoin zijn allemaal voorbeelden van cryptocurrencies, maar ook kopen dogecoin is een populaire variant!

De rol van banken op crypto

Centrale banken worden vaak gezien als de stabiliserende kracht in de economie, die valuta uitgeeft en het monetaire beleid bepaalt. Maar wat gebeurt er als centrale banken zich gaan bezighouden met het uitgeven van digitale valuta? Sommigen zeggen dat het een revolutie zou kunnen veroorzaken in de manier waarop we over geld denken, terwijl anderen vrezen dat het de economie zou kunnen destabiliseren. Hoe dan ook, het is een intrigerend vooruitzicht.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben de afgelopen jaren de krantenkoppen gehaald, en centrale banken beginnen er kennis van te nemen. In 2018 bracht de ECB een rapport uit over digitale valuta van centrale banken, waarin werd opgemerkt dat “er in theorie geen reden is waarom centrale banken geen digitale versies van hun fiatvaluta’s zouden mogen uitgeven.” Het rapport erkende ook de potentiële risico’s van een dergelijke stap, maar concludeerde dat “de tijd rijp is om de kansen en uitdagingen van de invoering van een CBDC te overwegen.”

Het valt nog te bezien of centrale banken daadwerkelijk digitale valuta zullen uitgeven, maar het is zeker een idee dat het onderzoeken waard is. Met de juiste waarborgen zou het een efficiëntere en handigere manier kunnen zijn om zaken te doen. Maar zonder zorgvuldige planning zou het ook kunnen leiden tot economische instabiliteit. Hoe dan ook, het is een spannende ontwikkeling om in de gaten te houden.

Is sparen via Crypto slim?

Cryptocurrency is nog een relatief nieuw fenomeen, wat betekent dat het zeer volatiel is. Zo bereikte de prijs van Bitcoin recent nog een all-time high om slechts een jaar later te crashen tot een veel lager bedrag. Hoewel de prijzen zich sindsdien enigszins hebben hersteld, blijven ze ver onder hun eerdere hoogtepunten. Als gevolg daarvan waarschuwen veel financiële experts tegen het investeren van te veel geld in crypto-activa.

Krijg je rente op cryptosparen?

Nee, je verdient geen rente op cryptocurrency-sparen. Wel kan de waarde van je munten omhoog of omlaag gaan, afhankelijk van de wisselkoers. Als je bijvoorbeeld 1 Bitcoin koopt voor €10.000 en de prijs van Bitcoin stijgt naar €11.000, dan heb je een winst gemaakt van €1.000. Natuurlijk is er ook de kans dat de prijs van Bitcoin daalt tot €9.000, in welk geval je€1.000 zou hebben verloren.

Welke munten zijn er?

Naast Bitcoin, Ethereum en Litecoin zijn er nog honderden andere soorten cryptocurrency munten (vaak “altcoins” genoemd), bijvoorbeeld te koop via Anycoindirect.eu. Enkele populaire altcoins zijn Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Stellar (XLM), en EOS. Hoewel crypto-activa vaak worden vergeleken met traditionele aandelen en aandelen, is het belangrijk om te onthouden dat er belangrijke verschillen zijn tussen de twee activaklassen – en niet in de laatste plaats dat cryptocurrency wereldwijd nog door geen enkele overheidsinstantie wordt gereguleerd.

Conclusie

Investeren in cryptocurrency blijft een riskante propositie, maar wel een die flink kan lonen als de prijzen blijven stijgen zoals sommige deskundigen voorspellen. Doe je eigen onderzoek voordat je geld investeert en vergeet niet om nooit meer te investeren dan je je kunt veroorloven te verliezen!

Gerelateerde berichten