Welke fouten worden vaker tijdens boekhouden gemaakt?

Voor de eigenaren van een kleine onderneming, wordt de boekhouding vaak gezien als een minder interessant onderdeel van de business. De vervelende en alledaagse taak van het bijhouden van de boekhouding kan vaak uren in beslag nemen. Dit is de voornaamste reden waarom veel ondernemers hun financiën niet maandelijks bijhouden. Hoe simpel het ook mag lijken, de boekhouding is in feite jouw grootste geheime wapen als het gaat om bedrijfsbeheer en groei. Alleen met een nauwkeurige en consistente analyse van de financiën en andere belangrijke indicatoren kun jij als ondernemer jouw bedrijf effectief beheren en uitbreiden. In deze blog lees je de meest voorkomende fouten bij het boekhouden.

Volledig onjuist of slecht bijhouden van de cijfers

Het onjuist of slecht bijhouden van bonnetjes en administratie komt vaak voor bij bedrijven. Het is gemakkelijk om bonnetjes te verliezen of kleine uitgaven te vergeten die niet belangrijk lijken. Het bijhouden van een nauwkeurige administratie op maandelijkse basis met behulp van een goed archiveringssysteem kan je tijd en geld besparen. In het geval van een mogelijke audit, kan een nauwkeurige administratie van inkomsten en uitgaven je aanzienlijk veel geld besparen.

Onjuiste categorisering van uitgaven

Als jijzelf of iemand die je hebt ingehuurd, geen kennis heeft van de juiste boekhoudstandaarden, kan dit een groot probleem worden. Het nauwkeurig bijhouden van inkomsten en uitgaven in de juiste categorieën zorgt voor een juiste berekening van jouw winstgevendheid. Kennis van de verschillende fiscale behandelingen van elke inkomsten- en uitgavencategorie kan eveneens leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen.

Vergeten een back-up te maken

We leven in een wereld die sterk afhankelijk is van technologie en waar plotseling problemen kunnen ontstaan. Er is altijd een kans dat er iets met jouw gegevens gebeurt. Daarom moet je goed voorbereid zijn op een zo’n onverwachte gebeurtenis. Het is belangrijk voor elk bedrijf om back-ups te maken van hun gegevens om potentiële verliezen te voorkomen. Daarom is het slim om een online boekhoudprogramma te gebruiken waar je altijd een back-up hebt.

Het niet goed bijhouden van declarabele kosten

Veel ondernemers betalen hun onkosten met hun eigen geld. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het risico toe dat deze uitgaven over het hoofd worden gezien. Het niet verantwoorden van deze uitgaven kan resulteren in verloren geld en belastingaftrek. Maak een beleid om het voor jouw organisatie makkelijk te maken om eenvoudig en consequent om de terug te betalen kosten aan te geven en te registreren.

Onnodig veel tijd verspillen

Veel ondernemers proberen zelf de boekhouding te doen of gebruiken niet de full service die ze nodig hebben. Hoewel iedereen weet dat tijd geld is, hechten veel ondernemers niet genoeg waarde aan deze tijd. Hoe je jouw tijd spendeert, is uiterst belangrijk voor jouw bedrijf. Laat de vervelende en tijdrovende taak van het boekhouden over aan de professionals. Een boekhouder weet wat hij of zij moet doen en hoe de administratie eruit moet zien. Ook is hij of zij op de hoogte van doorlogende veranderingen in de boekhouding en welke invloed deze veranderingen hebben op jouw bedrijf. Dit alleen al kan je niet alleen tijd besparen, maar het geeft je ook meer tijd.

Gerelateerde berichten