Plezierig en succesvol ondernemen

Een onderneming starten is niet zo moeilijk. Wanneer je de drive hebt en bereid bent om hard te werken kom je al een heel eind. Natuurlijk draait een onderneming uiteindelijk om geld, maar dat is niet het enige wat telt om succesvol te worden. Misschien nog wel belangrijker is het plezier dat je er in hebt. Heb je dat niet, dan is het gedoemd te mislukken. Maar wanneer je doorzettingsvermogen hebt, zelfdiscipline op kunt brengen en een positieve instelling hebt ben je hard op weg om een succesvolle ondernemer te worden.

Wees zuinig op je werknemers

Je bent ongelofelijk trots op je onderneming. Maar hoe zit het met je medewerkers, zijn zij ook tevreden? Zorg dat je deur altijd voor hen open staat en bied een luisterend oor wanneer ze tegen problemen aanlopen. Denk mee en zoek samen naar een passende oplossing. Organiseer teamuitjes om de onderlinge band te versterken. Bied trainingen aan zodat je medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Bespreek niet alleen dingen die verkeerd gaan maar benoem ook zaken die juist wel goed gaan. Kortom; toon je waardering. Complimenten, uitjes en presentjes zorgen ervoor dat je werknemers net een stapje harder lopen. Zonder hun inzet kun je geen succesvolle ondernemer zijn.

Laat anderen in je enthousiasme delen

Ondernemer zijn betekent meer dan alleen op je kantoor zitten en wachten tot men naar je toekomt. Nee, je moet ook zelf ‘de boer op’. Ga op beurzen en evenementen staan die passen bij je doelgroep en prijs jouw onderneming aan. Dat kun je doen door een enthousiast praatje te houden waarbij je bezoekers actief betrekt. Organiseer een leuke prijsvraag en geef mooie relatiegeschenken weg. Mokken met logo bedrukt vallen altijd goed in de smaak. Iedere keer wanneer ze worden gebruikt denkt men weer terug aan de enthousiaste presentatie van jouw onderneming. Beurzen en evenementen zijn dé aangewezen plek om jouw zakelijke relatiekring uit te breiden.

Stel je gastvrij en vriendelijk op

Ontvang je vaak zakelijke relaties in jouw bedrijf? Zorg dan dat je ze gastvrij ontvangt. Met een lekker bakje koffie, uiteraard geserveerd in bedrukte koffiekopjes met logo. Want je wilt natuurlijk wel een professionele indruk maken. Wanneer je uitstraalt dat je plezier hebt in het ondernemen zal dit vanzelf overslaan op je gesprekspartner. Hierdoor is het makkelijker zaken doen en verloopt het gesprek doorgaans informeler en prettiger. Door jezelf open en vriendelijk op te stellen gunnen ze je bijvoorbeeld een opdracht. En dat is wat de winst maakt voor je onderneming.

Gerelateerde berichten