Zal crypto ooit ‘normale’ valuta vervangen?

Cryptocurrency is de laatste jaren een van de populairste onderwerpen gewordem. De markt is booming, met veel mensen die dagelijks cryptocurrencies kopen en verhandelen. Ze willen weten wat het is, hoe het werkt, wie van deze nieuwe munt profiteert… maar missen ze iets?

Deze blog gaat in op alles wat je moet weten over cryptocurrency – de geschiedenis ervan, wat ze waardevol maakt, waar je ze kunt kopen of ruilen tegen andere valuta’s zoals USD of euro’s – en geeft ook enkele waarschuwingen tegen te zwaar investeren in cryptocurrencies zonder de risico’s volledig te begrijpen. Het is tijd voor een objectieve kijk op crypto-valuta! Wat zijn jouw gedachten over crypto? Denk je dat op een dag al het geld digitaal zal zijn?

***

Crypto vs ‘normale’ valuta

Volgens een panel van fintech-specialisten zal Bitcoin, ‘s werelds meest verhandelde cryptocurrency, het geld uitgegeven door centrale banken overtreffen als de dominante vorm van financiering wereldwijd in minder dan 30 jaar.

Volgens een rapport van vrijdag van Finder.com , een vergelijkingssite voor persoonlijke financiën, voorziet 54% van de 42 ondervraagde crypto-experts dat de zogenaamde hyperbitcoinization – of het moment dat bitcoin de wereldwijde financiën inhaalt – tegen 2050 zal plaatsvinden . Die gebeurtenis zou nog eerder kunnen plaatsvinden, in 2035, volgens 29% van de respondenten.

De projectie komt in een tijd van groeiende belangstelling voor de cryptocurrency-markt onder institutionele en particuliere beleggers en aangezien de meerderheid van de centrale banken werken aan digitale valuta’s, variërend van onderzoek tot proefprogramma’s.

Bitcoin als primaire valuta

“Sommige landen zullen BTC gebruiken als hun primaire valuta bij uitstek. Met een vaste circulatie en gemakkelijke overdracht, zal het hen goed van pas komen om over te stappen naar een “bankloos” model dat inherent is aan dit ecosysteem,” Joseph Raczynski, een Thomson Reuters-technoloog en futurist, zei in het rapport van Finder.com. Hij verwacht dat bitcoin tegen 2025 fiat-valuta’s zal inhalen en tegen die tijd zal de prijs $ 150.000 zijn.

El Salvador is baanbrekend met zijn stap om het eerste land te worden dat bitcoin als wettig betaalmiddel gebruikt . Het gebruik begint in september na goedkeuring door wetgevers in juni. 55% van de panelleden denkt dat bitcoin de voorkeursvaluta zal worden in ontwikkelingslanden, waarbij Finder.com hen vraagt ​​naar het gebruik van bitcoin in dergelijke landen, specifiek in het licht van de actie van El Salvador en aangezien Venezolanen bitcoin gebruiken als een manier om hyperinflatie te verslaan.

Maar 44% van de 41 respondenten denkt helemaal niet dat hyperbitcoinisatie zal plaatsvinden. Onder hen is Lee Smales, een universitair hoofddocent aan de University of Western Australia.

“Uiteindelijk denk ik dat Bitcoin (en veel andere cryptocurrency-activa) het zullen verliezen van digitale valuta’s van de centrale bank – waarvan er vele tegen het einde van het decennium live zullen zijn”, zei Smales.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell vertelde de Amerikaanse wetgevers deze week dat cryptocurrencies geen levensvatbare betalingsmethode zijn geworden en dat een officiële Amerikaanse digitale valuta de behoefte aan cryptocurrencies of stablecoins zou kunnen ondermijnen. Powell zei dat een onderzoekspaper over de vraag of de Fed een digitale valuta moet invoeren, waarschijnlijk in september zal worden gepubliceerd.

86% van de centrale banken onderzoekt de voor- en nadelen van digitale valuta’s van centrale banken, of CBDC, volgens een onderzoek uit 2020 van de Bank for International Settlements .

Gerelateerde berichten