De belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Ripple

Heb jij er wel eens over nagedacht om te investeren in cryptocurrencies? Wellicht is de Bitcoin koers dan de eerste waar je naar zoekt, omdat dit een bekende naam is voor velen. Echter er zijn inmiddels nog veel meer opties. We vertellen je in dit artikel meer over de verschillen tussen Bitcoin en Ripple. Want ook de Ripple koers is er eentje om goed in de gaten te houden!

Het primaire doel is anders

Bitcoin (in de eerste plaats een munt) is jaren geleden ontwikkeld om het allereerste peer-to-peer cryptocurrency protocol te zijn. Dit houdt dat rechtstreekse betalingen tussen individuen en bedrijven zonder tussenkomende bank worden gedaan (gedecentraliseerd). Ripple is ontwikkeld om een betalingssysteem te zijn, waarom munteneenheden kunnen worden overgedragen. Men kan de Ripple (XRP) verhandelen als een eigen cryptocurrency. Banken zouden dit systeem kunnen gebruiken zonder iets met de munteenheid te doen. Het is dus tweeledig, wat het voor een heleboel partijen interessant maakt. 

Minen gaat op een andere manier

Bitcoins worden gemined door gebruikers, waardoor er steeds meer munten bij komen. Hiervoor wordt een hoop elektriciteit gebruikt en is er flink wat hardware nodig om al het geld bij elkaar te kunnen schrapen. De makers van Ripple hebben al een aanzienlijk aantal coins gemaakt voor de lancering (100 miljard, waarvan 55 miljard wordt gedistribueerd onder goede doelen, strategische partners en gebruikers). Gebruikers kunnen Ripple niet zelf minen.

Transactiesnelheid

Iedere transactie met Bitcoin vereist mining, waarvoor complexe berekeningen moeten worden uitgevoerd om alles op de blockchain te verwerken. Het kan hierdoor best wel een tijdje duren voordat een transactie rond is. Ripple is een betalingsnetwerken en kan daarom trandacties met XRP binnen vier seconden verwerken. Een stuk sneller dus en wellicht daarom een interessanter voor de gebruiker.

Informatieverwerking

Ripple kan alle informatie bijhouden op het eigen netwerk. Het Bitcoin netwerk houdt alle transacties bij, als een soort groot huishoudboek, Dat zorgt aan de ene kant voor een beperktheid van de munt, maar aan de andere kan is deze wel krachtiger in zijn anonimiteit. Waar je dus voor kiest is helemaal aan jezelf. 

 

Gerelateerde berichten